Støvring Hingste-depot blev grundlagt af Niels Grøndahl i 1969 - Men karrieren startede slet ikke med heste.
I “Dansk Varmblod- Toppen af Eurpoa, kronen og bølgen III” skrevet af Poul Graugaard står der skrevet: “I virkeligheden - fortælles der - startede karrieren med den slags tjenester længe før. Det begyndte nemlig med kaniner af flere forskellige racer, som den unge Niels Grøndahl stillede til rådighed for egnens kaninavlere.” Niels griner bekræftende, når vi spørger ham den dag i dag.
I bogen skriver de yderligere “Niels fangede interessen for det med heste, da han oplevede, at hingsteholderne kom på gården for at bedække hans onkels belgierhopper. Det måtte bare være livet at rejse rundt med en hingst til gårdene; sådan ville han også være, var Niels fast besluttet på, og sådan blev det som bekendt.”
Livsdrømmen startede, da Niels købte sin første hingst som 17-årig, nemlig hingsten Chronist, der bl.a. er oldefar til Rohdiamant. Dermed var hingstestationen i det nordjyske en realitet.
Da Niels startede sin karriere som hingsteholder, var avlerne typisk fast knyttet til en enkelt hingstestation, nemlig den der lå tættest på dem selv, da de fleste avler den gang ikke ejede trailer. Allerede i 1970’erne – som den første hingsteholder herhjemme – begyndte Niels at få fremstillet hingstebrochurer efter inspiration fra Tyskland.
Gennem årene er erfaringen blevet stor og Niels har været en del af dansk hesteavl i gennem flere årtier. “Det er ikke kun sine egne heste, Niels har styr på. - han kan gøre rede for en hest helt ud i tiende og tolvte led. Han er formentlig den i landet, der ved mest om afstamning.” fortæller Børge Lind Thomsen, som var formand for Dansk Varmblod, region 7 i Nordjylland.
Gennem tiden har der været mere end 100 hingste gennem Niels’ kyndige hænder. Der er tale om både varmblodshingste, fuldblods-, oldenborg-, belgier-, fjord-, og ponyhingste.
Nogle af hingstene har passeret i al ubemærkethed, mens andre har sat deres tydelige aftryk i dansk hesteavl. Blandt de mest kendte er Dansk Varmblods Elitehingstene Lando, Michellino, Solos Landtinus og navnkundige Lucky Light. Flere gode Oldenborghingste har gennem årene også været en del kollektionen hos Støvring Hingste-depot, bl.a. Elitehingstene Urprinz og Nando.
Nu, næsten 50 år senere, driver Niels stadig Støvring Hingste-depot, som er autoriseret hingste- og insemineringsstation. I hver bedækningssæson er der fyldt med dejlige hopper, fra kunder der benytter sig at Niels’ store erfaring. Der kommer da også en flok føl hver år på depotetes egne avlshopper. Så stalden består efterhånden af en stor del avlsheste, men også en god portion ungheste og rideheste, som bliver spændende at følge i fremtiden.